60 HORES SETMANALS ??????
Ahir, els ministres de Treball dels països membres de la UE van aprovar una renovació de la Directiva sobre temps de treball que vol imposar als treballadors i les treballadores una jornada laboral molt més àmplia, de manera que en lloc d’avançar cap a les 35 hores setmanals es vol allargar fins a les 60 ó 65 hores, depenent dels supòsits, amb l’excusa de ser més productius.
Els aspectes més preocupants de la Directiva sobre temps de treball són:
- Permetrà l’allargament de la jornada per damunt de les 48 hores màximes actuals, i l’acord individual entre empresa i treballadors deixarà en una posició molt dèbil la negociació col·lectiva. A més, introdueix la possibilitat de renúncies de drets, el que suposa un atemptat contra la negociació col·lectiva.
- Anteriorment, la noció de temps de treball incloïa el temps inactiu en els denominats períodes de guàrdia en el lloc de feina, mentre que la proposta actual no el considera com a temps de treball.
- Significa, en la pràctica, suprimir les garanties de la Directiva respecte a l’obligació que els treballadors disposin d’un temps de descans equivalent, permetent que els Estats defineixin el "període raonable" en el que l’empresa haurà de tornar el temps de treball realitzat en excés sobre el límit de la jornada setmanal. L’expressió "temps raonable" és summament ambigua.
A més, aquesta proposta resulta contradictòria en quant a l’aplicació de polítiques que afavoreixin la conciliació de la vida laboral, personal i familiar. En aquest sentit, la UGT de Catalunya ha posat en marxa la campanya "A les sis, a casa", amb la que vol reivindicar una nova organització del temps de treball, amb l’objectiu de racionalitzar els horaris laborals en benefici d’empresa i treballadors. A més, està demostrat que més hores a la feina no signifiquen més productivitat, ans al contrari. És evident, doncs, que també en aquest àmbit, la nova directiva va en sentit contrari al que defensem.
D’altra banda, amb l’augment de la jornada laboral, la UGT de Catalunya calcula que es poden arribar a eliminar un de cada tres llocs de feina a Europa, en un context econòmic, a més, de destrucció d’ocupació.
0 comentarios