Blogia
SECCION SINDICAL UGT COMPONENTES VILANOVA

EL METALL CATALÀ

 

 

 

El sector del metall ha concentrat el 53,4% dels empleats afectats per un ERO a Catalunya entre 2007 i 2010, ha perdut 4.500 empreses i ha vist destruïts 84.000 llocs de treball, segons les dades presentades avui per la Unió Metal·lúrgica de Catalunya.

"Serà una recuperació molt lenta", ha augurat avui en una roda de premsa el president de l'associació empresarial, Antoni Marsal, que ha apuntat a un cert repunt del sector en els primers mesos de 2011, que estarà subordinat a l'evolució de les empreses exportadores.

La forta caiguda del sector està obrint un nou escenari en el qual les exportacions estan creixent més que les importacions: "Les empreses exportadores són les estrelles del sector i tiren d'ell".

Les exportacions el 2010 van créixer un 14,26 %, més tímidament que en el conjunt de l'economia, mentre que les importacions amb prou feines van pujar un 6,96%, segons dades de l'Institut d'Estadística de Catalunya.

Així, mentre negocis com les motocicletes empetiteixen la seva importància a Catalunya, les companyies dedicades a béns d'equip sanitaris, energètics o sostenibles estan acaparant una presència més gran en el sector.

Les previsions d'inversió en la metal·lúrgia, amb dades del Departament d'Empresa i Ocupació, esperen un engreix del 5,8%, encara més acusat en les petites i mitjanes empreses, que podrien escalar un 11,1%.

Encara que lenta, la recuperació és possible a llarg termini per a la patronal metal·lúrgica: el sector es troba entorn al 30% del que era abans de la crisi, però encara disposa dels recursos productius i tècnics com un factor a favor per guanyar pes.

Reconeix, això no obstant, que la crisi ha deixat empremta en el sector durant els tres últims exercicis, reduint la producció real un 22,3 %, minvant el teixit empresarial un 22,2% i destruint el 28,1% dels llocs de treball, és a dir, 84.000 llocs.

També el 23,9% dels ERO a Catalunya van provenir del sector del metall entre 2007 i 2010, sent el 53,4% del total de treballadors catalans afectats per expedients, una xifra que el 2011 s'ha retallat i significa 2 de cada 10 afectats per ERO.

Sondejant 596 de les seves empreses, la Unió Metal·lúrgica de Catalunya ha apuntat que els principals factors que expliquen l'adversitat del sector són la caiguda de la demanda i els preus de venda, acompanyats per l'auge del preu de les matèries primes, les dificultats de tresoreria i els elevats índexs de morositat.

Per contra, les mesures que adopten les companyies del metall per fer front a les dificultats són una retallada de costos interns, dels preus de venda, del nombre de treballadors i de les inversions realitzades.

Demanen a les administracions públiques menys càrregues socials, menys impostos i una millora de la flexibilitat.

El sector del metall concentra actualment a Catalunya unes 23.000 empreses, que utilitzen 270.000 treballadors, generen el 36% dels intercanvis comercials amb l'exterior i signifiquen el 22% del metall a Espanya.

0 comentarios